Това заяви пред bTV юристът доц. Христо Христев. “От една страна

...
Това заяви пред bTV юристът доц. Христо Христев. “От една страна
Коментари Харесай

Доц. Христо Христев: Сюжетът във ВСС се е заплел много сериозно

Това съобщи пред bTV юристът доцент Христо Христев.

 

“От една страна е несъмнено, че настоящият сега Висш съдебен съвет е с изминал мандат, а от друга - че плануваните в законодателството процедури за излъчването на нов състав не са приключили. Респективно може да се сложи въпроса, откакто нямаме категорично изговаряне от Конституционния съд във връзка с Висш съдебен съвет, може ли този орган да упражнява пълномощията си ”, добави доцент Христев.

 

Той е безапелационен, че въпросът седи кардинално, тъй като в случай че се изходи от тезата, че той е с изминал мандат, тогава всички решения на Висш съдебен съвет са нелегитимни.

 

“Друг е въпросът дали страната няма да изпадне в същинска конституционна рецесия, защото един от органите в страната не може да действа “, уточни още юристът. 

 

Той добави, че преглежда настояването на основния прокурор за пояснение на Конституцията за мандата и функционалностите на Висш съдебен съвет като нещо положително. Това питане пристигна откакто сегашния състав на Висш съдебен съвет позволи за разглеждане настояванията за предварителното му освобождение от поста основен прокурор. 

 

“Разглеждам настояването на Иван Гешев като нещо положително. То разрешава да се внесе изясненост по въпроса. Може да се направи такова питане. Тълкуването, което е направено все още касае Инспектората на Висш съдебен съвет – той също е конституционна организиран орган, въпреки и с по-различни пълномощия от Висш съдебен съвет. Неговият състав обаче също не е възобновен “, изясни още юристът.

 

Според решението на Конституционен съд, което касае това искане, Инспекторатът би трябвало да продължи да извършва своите компетенции в цялост до избирането на нов състав. Всяко негово решение е законно. 

 

Доц. Христо Христев изясни, че ненапълно е притеснително, че Конституционния съд също не е с цялостен състав, тъй като не са излъчени всичките му планувани в закона членове. Така или другояче обаче този проблем би трябвало да бъде решен, сподели още той.

“Този състав на Висш съдебен съвет може теоретично да продължи да съществува във времето, в случай че не се събере нужното болшинство в Народното събрание за лъчение на нов състав. Всичко това не е нещо позитивно, само че няма потребност и от някакъв драматизъм “, сподели още юристът. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР